آشپزی رنگارنگ

آشپزی رنگارنگ

۱-برنجک

مواد لازم

برنج یک پیمانه
نمک ماسه ای 500 گرم (نباید یددار باشد)
روغن مایع 3 قاشق سوپخوری

برنجک

برنجک

طرز تهیه

برنج ایرانی را خوب شسته به مدت 4 تا 5 ساعت با نمک خیس می کنیم درست مانند اینکه بخواهیم برنج را برای پلو آماده کنیم. فقط برنج را دم نمی کنیم. برنج آبکش شده را دوباره می گذاریم کاملا" خشک شود و عاری از هرگونه رطوبت باشد. نمک را در ظرفی ریخته کاملا" می گذاریم داغ شود برنجها را داخل نمک ریخته و مداوم هم می زنیم به محض اینکه پف کرد در الک ریخته تا نمک آن خارج شود.
گندمک:
گندم پوست گرفته را به مدت 24 ساعت با آب یا شیر خیس می کنیم و باید کاملا" گندم زیر آب یا شیر باشد، احتیاج به پختن ندارد . بعد در نمک ریخته و مانند برنجک عمل می کنیم. (فقط کمی رطوبت داشته باشد) و مثل برنجک خشک نمی کنیم. در صورت نبودن نمک می توانیم در روغن کم سرخ نماییم.


۲-گل پالدو

مواد لازم

شير دو پيمانه
آب يك پيمانه
شكر 1/4 پيمانه
گل‌محمدي 1/4 پيمانه
آرد نصف پيمانه

گل پالدو

گل پالدو

طرز تهيه

آرد را تفت داده تا بوي آن گرفته شود. سپس بگذاريد سرد شود. سپس آن را الك كرده با شير و آب مخلوط ‌كنيد و روي حرارت گذاشته‌ و مرتب هم بزنيد بعد از ده دقيقه گل‌محمدي را به مخلوط اضافه كنيد وقتي سفت شد شكر را هم‌زمان كه هم مي‌زنيم درون مواد مي‌ريزيم تا كاملا سفت شود.


۳-قیقناق

مواد لازم

آرد - يك قاشق غذاخوري
تخم‌مرغ - چهار عدد
دارچين - يك قاشق چايخوري
پودرهل - مقداري
شكر - سه قاشق غذاخوري
گردوي خرد شده - مقداري

قیقناق

قیقناق

طرز تهيه 

 ابتدا تخم‌مرغ ‌ها را با چنگال هم مي‌زنيم، سپس آرد، شكر، گردوي خرد شده و پودرهل را به تخم‌مرغ‌ها اضافه كرده و هم زدن را ادامه مي‌دهيم. از طرفي در تابه روغن ريخته و روي شعله مي‌گذاريم تا داغ شود، مخلوط مواد را درون تابه مي‌ريزيم، در آن را گذاشته و حرارت را كم كرده تا تخم‌مرغ‌ها بپزند. بعد از پخت، خاگينه را در ظرف مناسبي گذاشته و روي آن را با دارچين و پودرقند تزئين مي‌كنيم.

قیقناق نوعی خاگینه محسوب می شود که در آذربایجان شرقی مخصوصا تبریز طبخ آن رواج دارد.


۴-رنگینک

مواد لازم

▪ خرما یک کیلو
▪ آرد گندم نیم کیلو
▪ مغز گردو ۳۰۰ گرم
▪ پودرقند یک فنجان
▪ کره ۲۵۰ گرم
▪ دارچین دو قاشق مرباخوری
▪ پسته چرخ شده نصف پیمانه

طرز تهیه

ابتدا هسته‌های خرما را پس از شستن خارج کرده و درون آنها، مغز گردو قرار دهید، در دیس یک ردیف خرما بچینید سپس آرد و روغن را طوری تفت بدهید که کاملا طلایی شود، پس از اینکه، خنک شد نصف آن را روی خرماها ریخته و کمی پودرقند روی آن بپاشید و دوباره یک ردیف خرمای آماده شده را روی آن چیده و بقیه آرد سرخ شده را روی خرماها ریخته و باقی‌مانده پودرقند و دارچین را بر روی آن بریزید، در ادامه می‌توانید سطح رنگینک را با دارچین، پودرپسته، خلال بادام و پسته تزئین کنید.


۵-رشته خوشکار

مواد لازم

– آب 4 پیمانه

– مغز گردو چرخ شده 100 گرم

– مغز هل ساییده شده به میزان لازم

– آرد برنج 2 پیمانه پلو پز 

- روغن مایع برای سرخ کردن

– دارچین 1 قاشق مرباخوری

– شکر 5/1 پیمانه


مواد لازم برای شربت 

– آب 5/1 لیوان

– دارچین 1 قاشق مرباخوری

– شکر به میزان لازم

 
طرز تهیه 

 
ابتدا برنج را می شوییم و چند ساعتی آنرا خیس می کنیم و بعد آنرا روی دستمالی می ریزیم تا آب آن گرفته شود .سپس برنج را آسیاب می کنیم تا آرد برنج نرم و مرغوبی به دست آید ( بهترین برنج را برای رشته خوشکار که شیرین و چسبان باشد در شمال ایران به نامهای برنج هاشمی ، کاظمی و غریب معروف است ) آب و آرد برنج را با یکدیگر مخلوط می کنیم و چند ساعتی آن را کنار می گذاریم. سپس آب اضافی را که روی آرد جمع شده را به آرامی خالی می کنیم و مایه را در ظر ف مخصوص شانه خوشکار می ریزیم ( این وسیله از شش سوراخ بلند استوانه ای تشکیل شده است ) یک سینی مسی را روی حرارت متوسط قرار می دهیم و با پارچه تمیزی آن را با کمی روغن چرب می کنیم و انگشتان را روی تک تک سوراخهای شانه می گذاریم و آن را روی سینی قرار می دهیم و یکباره انگشتان را بر می داریم و مانند زولبیا دور تا دور و وسط سینی را طرحی از خطوط باریک ترسیم می کنیم. بعد از چند ثانیه آن را برمی داریم و روی پارچه تمیزی قرار می دهیم و بلافاصله چهار گوشه آنرا به داخل تا می کنیم و یک قسمت را روی قسمت بعدی می آوریم و از مایه وسط روی یک سمت از آن می ریزیم و قسمت آخر را که در نهایت آخرین تا است ، روی آن می آوریم و با کنار دستها اطراف آن را می چسبانیم. تمام مایه را به همین روش انجام می دهیم. سپس جداگانه روغن مایع را داغ و رشته خوشکارها را در حد طلایی سرخ می کنیم و در شربت می غلتانیم و در ظرف مناسبی می چینیم .طرز تهیه شربت : آب و شکر را مخلوط می کنیم و روی حرارت قرار می دهیم تا قوام بیاید. از روی حرارت بر می داریم و پودر دارچین را به آن اضافه می کنیم.طرز تهیه خوشکار : مغز گردو ، مغز هل ، شکر و اگر مایل باشیم کمی پودر زنجبیل را با هم مخلوط می کنیم به حدی که چسبندگی میان آنها ایجاد شود کمی ورز می دهیم.


۶-کاچی

مواد لازم


-  آرد 300 گرم ( برنج و گندم )

- کره 200 گرم

– شکر 200 گرم

– آب حدود 7 لیوان

– گلاب 1 لیوان

 – پودر هل 1 قاشق مرباخوری

– پودر پسته و دارچین برای تزئین

 
طرز تهیه


آرد ها را به همراه کره و روغن روی حرارت ملایم تفت می دهیم تا طلایی شود. سپس شکر و آب را روی حرارت قرار داده تا شکر آب شود بعد زعفران آب کرده و گلاب را افزوده و حرارت را خاموش می کنیم بعد آن را به آرد و روغن افزوده اگر آب نیاز داشت دوباره آب اضافه می کنیم تا کمی رقیق شود بعد روی حرارت می گذاریم تا روغن بیفتد. در آخر پودر هل را افزوده حرارت را خاموش کرده در ظرف می ریزیم و بعد با پودر پسته و دارچین تزئین می کنیم .


۷-یخ در بهشت

مواد لازم


▪ یک فنجان شکر
▪ یک فنجان آب
▪ یک فنجان آب لیموترش
▪ چهار فنجان آب سرد
▪ یک قاشق چای‌خوری
▪ نعنا خشک


طرز تهیه


آب و شکر را بخوبی با هم مخلوط کنید. سپس آب‌لیمو ترش را به آن اضافه کنید، این مخلوط را با چهار فنجان آب مخلوط کرده و آن را برای ۴۰ دقیقه درون فریزر قرار دهید.در مخلوط پس از بیرون آوردن از فریزر تکه‌های تازه لیموترش را با نعنا خشک در آن قرار دهید و آن را در حالی‌که حالت یخ‌زدگی دارد، سرو کنید.


۸-حلوای سه رنگ

مواد لازم

- آرد سفید 500 گرم

- مخلوط روغن و کره 250 گرم

- پودر قند 250 گرم

- زنجبیل یک قاشق چایخوری

- پودر هل یک قاشق چایخوری

- پودر کاکائو یک قاشق سوپخوری

- زعفران به مقدار لازم

حلوای سه رنگ

 طرز تهیه

آرد را جدا تفت داده الک کرده میزان زده روغن و کره را روی حرارت، قرار می دهیم وقتی آب شد آرد را به آن اضافه کرده تفت داده تا آرد عطرش بلند شود. بعد از حرارت برداشته می گذاریم خنک شود پودر قند + هل و زنجبیل را به آن اضافه کرده بعد مایه را به سه قسمت مساوی تقسیم کرده یک قسمت سفید و بعد به یک قسمت زعفران حل شده و قسمت دیگر را پودر کاکائو اضافه می کنیم بعد از هم خوردن مواد را در ظرف مستطیلی پهن کرده (طبقه اول سفید - وسط کاکائو و لایه رو زعفرانی ) و روی آن پودر پسته ریخته اجازه می دهیم خودش را بگیرد بعد به شکل لوزی یا چهارگوش برش داده و روی ظرف مورد نظر می چینیم.


۹-حلوای شیری

مواد لازم


شيرخشك 1 ليوان
آرد 1 ليوان
آرد ذرت 1 ليوان
كره 4/3 ليوان
روغن ذرت 4/1 ليوان


مواد لازم براي شيره:


شكر 2 ليوان
آب جوش 1 ليوان
آبليمو كمی


طرز تهيه


در ظرفي شيرخشك و آرد معمولي و آرد ذرت را با هم مخلوط كنيد.كره را ذوب كرده با روغن ذرت مخلوط كرده به مواد اضافه كنيد با هم مخلوط كنيد.مواد را روي حرارت ملايم گذاشته هم بزنيد تا زمانيكه رنگ آن قهوه اي روشن شود.مواد را كنار گذاشته سپس مواد لازم براي شيره (به جز آبليمو)را با هم مخلوط كرده روي حرارت ملايم بگذاريد تا كمي غليظ شود سپس در آخر آبليمو را به آن اضافه كنيد تا سفت نشود.شيره را فورا روي مواد ريخته سپس مواد را روي حرارت ملايم هم بزنيد تا زمانيكه حلوا كمي غليظ شود. حلوا را در بشقابهاي كوچك ريخته در يخچال بگذاريد تا خنك شود.
اين حلوا را مي توانيد به صورت گرم نيز ميل كنيد.


۱۰-حلوای باقلوا و حلوای موز

مواد لازم

▪ آرد گندم سفید سه لیوان
▪ شکر دو لیوان
▪ روغن یک لیوان
▪ زعفران ساییده حل شده پنج قاشق غذا خوری
▪ آب سه لیوان
▪ گلاب یک فنجان

طرز تهیه

روغن را در ظرفی می ریزیم (ظرف نباید تفلون باشد). آرد را به روغن اضافه کرده و در حرارت ملایم مرتب هم می‌زنیم تا آرد کاملا سرخ شود.
وقتی آرد خوب سرخ و رنگ آن طلایی شد و بوی آرد سرخ شده بلند شد، موقع اضافه کردن شربت حلواست که از قبل آماده کرده ایم. (آرد بعد از سرخ شدن به شکل روبرو در می آید و به روغن می افتد)
شربت را به آرامی به آرد اضافه می‌کنیم و خوب هم می‌زنیم تا شربت به خورد آرد برود و آرد گوله گوله نشود.
سپس حلوا را در سینی می کشیم و می گذاریم سرد شود. بعد به صورت لوزی برش می زنیم. یکی از لوزی ها را برمی داریم و روی آن پودر پسته می ریزیم و لوزی بعدی را روی آن می گذاریم و کمی فشار می دهیم که دو تا لوزی به‌هم بچسبند. می‌توانیم لوزی ها را از وسط نصف کنیم و با خلال بادام روی آن را تزئین کنیم.

در تصویر  ظرف کوچک، حلوای باقلواست و ظرف بزرگ، حلوای ساده با تزئین حلوای موز.

حلوای باقلوا و حلوای موز


● حلوای موز

برای تهیه حلوای موز، همین حلوا را در سینی پهن می کنیم. بعد از اینکه کمی سرد شد، موز را در وسط حلوا قرار داده و آن‌را مثل رولت می‌پیچیم و در یخچال به مدت یک ساعت می ‌ذاریم تا کاملا خودش را بگیرد و سپس با چاقو آن را مثل رولت برش می‌دهیم.

طرز تهیه شربت حلوا

شکر را با آب مخلوط کرده و می گذاریم بجوشد. سپس زعفران و گلاب را به آن اضافه می‌کنیم.
شربت حلوا نباید غلیظ شود، چون حلوا سفت می شود. اگر خیلی هم رقیق باشد، حلوا خمیر می شود. پس در درست کردن شربت دقت کنید.

نکته : برای اینکه حلوای خوبی داشته باشیم، آرد حتما باید خوب سرخ شود. شاید کمی سخت باشد، چون آرد وقتی در روغن ریخته می‌شود، سنگین می‌شود و هم‌زدن آن مشکل می گردد و چون باید با حرارت ملایم سرخ شود (در حرارت تند آرد می سوزد و تلخ می‌شود)، برای همین وقت و حوصله زیادی می‌برد.
بعضی‌ها برای این‌که آرد سبک شود و راحت‌تر هم بخورد، ابتدا آرد را بدون روغن کمی تفت می‌دهند که این کار باعث تیرگی و بد طعمی حلوا می‌شود.
اگر حلوای خوشمزه می ‌خواهید کمی زحمت را تحمل کنید، ولی مطمئنا از خوردن این حلوا لذت می‌برید

نوشته شده در سه شنبه پنجم مرداد 1389ساعت 14:4 توسط مریم| |

Design By : Night Melody